Klassiska spel som schack

Det är något speciellt med klassiska spel. Ett av de första brädspelen man minns som ung är Fia med knuff. Man brukade vara mellan 2-4 spelare och det var ett spel som alla klarade av att spela.

SchackNär man blev lite äldre så kom schack att bli intressant. Till en början förstod man knappt reglerna. En så kallad rockad var en manöver som tog tid att greppa. Det handlade om att byta plats mellan kungen och tornet genom antingen en kort eller lång rockad. En annan sak i spelet som var knepig var hur man kunde flytta hästen genom att ”hoppa” över pjäser. Hela kombinationen av hur olika pjäser rörde sig ihop var fascinerande. När man väl började greppa allt så växte spelet och blev både fängslande och strategiskt utvecklande.

Hade man väl lärt sig schack föll det naturligt att också lära sig backgammon där man ska flytta 15 utspridda pjäser/brickor från planen in i sitt bo. Förutom dessa spel så minns man hur kul det var att spela Monopol med familj och vänner. Man hittade en drivkraft och en passion att köpa saker billigt och sälja dem dyrare. Att betala skatt för olika aktiviteter var inte lika kul. Ett annat bekant familje- och sällskapsspel var Trivial Pursuit. En stor tårtbotten skulle fyllas med mindre tårtbitar genom att man svarade rätt på frågor om allt mellan himmel och jord. Trivial Pursuit hade ett starkt genomslag över hela världen som ett av de första riktiga frågesportspelen under 1980-talet.

Bland kortspelen så var vändtia och ”Finns i sjön” populära spel i hemmet och är det än idag. Samma sak gäller de så kallade sticktagnings-spelen, bland dem det klassiska ”Hjärter”, ”Whist” och klassikern ”Bridge” som är ett parspel med en aningen mer strategisk twist.